Upplev Kulturens Östarp

Kulturens Östarp har blivit kulturreservat och den 1 maj sker den officiella invigningen, samtidigt som vi startar sommarsäsongen!

Kulturens Östarp är Kulturens friluftsmuseum i Sjöbo kommun. Där kan du uppleva en lantbruksmiljö från 1800-talets mitt, med byggnader, djur och trädgård i ett gammalt kulturlandskap. Här finns den fyrlängade korsvirkesgården Gamlegård, som är öppen för besökare under sommaren. Kulturens Östarp är ett kulturreservat, och du är välkommen att besöka området året runt. På Östarps Gästgivaregård kan du äta närproducerad skånsk mat.

Länsstyrelsen Skåne tog beslutet om kulturreservatet i slutet av förra året, men när sommarsäsongen drar igång den 1 maj är det dags att inviga och fira! I samarbete med Länsstyrelsen Skåne bjuder vi då på ett fullspäckat program, med kohornsfanfar, invigningstal med landshövding Anneli Hulthén, presentation av lantrasdjur, barnaktiviteter med mera. Besökarna kan också följa med på visningar av kulturlandskapet på Östarp, lantrasdjuren och korsvirkesgården Gamlegård och dess trädgård. En av åkrarna plöjs under dagen med brukshästar.
Info
Program för invigning av kulturreservat och säsongsstart 1maj
  • Kl 10.30–10.45 Museichef Gustav Olsson hälsar välkommen och landshövding Anneli Hulthén invigningstalar.
  • Kl 10.45–11.30 Riksspelman Erik Ask-Upmark blåser fanfar i kohorn, och sedan presenteras lantrasdjuren av gårdsbrukare Emma Johansson och Kristina Bakran från Kulturen.
  • Kl 11.30–12.00 Visning av kulturlandskapet med Per Larsson från Kulturen och Magnus Berglund från Länsstyrelsen Skåne (för vuxna). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 12.00–13.00 Barnen är välkomna att så frön i Gamlegårds trädgård med Kulturens trädgårdsmästare
  • Kl 13.00–13.30 Barnföreställning: Bockarna Bruse med Anna Rynefors. Intill Vattenmöllan.
  • Kl 13.30–14.00 Visning av lantrasdjuren med gårdsbrukare Emma Johansson (för både barn och vuxna). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 14.00–14.40 Visning av Gamlegård och trädgården, avslutas med plantering av ett plommonträd (för vuxna/äldre barn och ungdomar). Samling framför Gamlegård.
  • Kl 11.30–15.00 (ungefärlig start och sluttid) Jenny Göransson, tidigare gårdsbrukare på Östarp, och Sigvard Gustavsson plöjer åker med sina brukshästar. Eventuellt hinner de även med att harva. Öster om korsvirkesgården Gamlegård.
  • Kl 10.30–16.00 finns personal på plats för att svara på frågor och berätta om Kulturens Östarp som kulturreservat, djuren på Östarp och Gamlegårds historia. Riksspelman Erik Ask-Upmark spelar musik och visar gamla vallinstrument på Gamlegårds innergård. Vi bjuder på kanelbullar.

Bilder

Hitta hit

Kulturens Östarp

Kulturens Östarp, Gamla Lundavägen 2481-79,
27562 Blentarp

Information

Kontaktinformation

Kulturens Östarp
Tegnérsplatsen
221 04 Lund

046-35 04 00
https://www.kulturen.com/vara-besoksmal/kulturens-ostarp/

Öppettider
Från maj till och med augusti håller vi den fyrlängade korvirkesgården Gamlegård öppen under nedanstående öppettider. Lantrasdjuren är på plats på gården och vi arrangerar temadagar och visningar. På egen hand kan du besöka området året runt.

När Gamlegård är öppen finns en värd i tidstypiska kläder på plats, och vi har en visning av Gamlegård kl 14. Barnen är välkomna att pyssla på innergården, prova pig- och drängkläder och leka med tidstypiska leksaker. Glöm inte att gå runt och se alla våra lantrasdjur!

Öppettider Gamlegård 2022
1 maj–19 juni:
Lördag och söndag kl 11–16, med visning kl 14.
Även öppet Kristi Himmelfärdsdag 26 maj och nationaldagen 6 juni kl 11–16

23 juni–21 augusti:
Torsdag, fredag, lördag och söndag kl 11–16, med visning kl 14.
Öppet även på midsommarafton 24 juni kl 12–17.

27 augusti–28 augusti:
Lördag och söndag kl 11–16, med visning kl 14.

Prisuppgifter
Fri entré alla dagar!