Spritmuseum på Djurgården

Museum, konsthall, provningsrum, mötesplats, bar, restaurang, uteservering, butik – den 24 maj öppnar Spritmuseum i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm med tre utställningar som både vill roa och oroa. Det är Vin & Sprithistoriska Museet som bytt namn till Spritmuseum och flyttat till nya lokaler.

I övrigt är inget sig likt.
–Det är fantastiskt att få öppna ett nytt museum på Djurgården, säger Ingrid Leffler, museichef. Här har vi fått möjlighet att bygga vårt drömmuseum.
Våra besökare kommer att möta mer eller mindre oväntade angreppssätt kring alkoholen i utställningarna.

Spritlandet Sverige
”Spritlandet Sverige” är Spritmuseums stora permanentutställning som handlar om svenskarnas bitterljuva förhållande till alkohol. Utställningen är utformad som en vandring genom våra årstider, gestaltad genom scenerier, dofter, smaker och musik. Besökaren kan sätta sig på parkbänken eller hänga i baren, ta del av lust och lidande, njutning och bakrus, mörker och
ljus, värme och kyla.

Utställningen sätter fingret på några företeelser som vi alla har erfarenhet av vare sig vi dricker eller inte: snapsvisor, hur man bygger identitet med hjälp av alkohol, normer, attityder och värderingar. Men också hur man tillverkar alkohol, inklusive regler och restriktioner.

Med ”Spritlandet Sverige” vill Spritmuseum att alla sinnen och minnen skall aktiveras. Målet är att beröra på flera plan och att inspirera till reflektion över varför spriten är en svensk kultursymbsamt vårt kluvna förhållande till alkohol och alkoholen i våra liv.

Äntligen fredag
Spritmuseums första specialutställning heter ”Äntligen fredag”. Vare sig det handlar om fredagsmys i soffan eller en kväll på krogen är fredagar fyllda av förväntningar. Men det blir inte alltid som man tänkt sig.

Utställningen består av tre rum:
Hemmet, Krogen samt Drömmarnas och förväntningarnas värld. Upplevelsen av de olika rummen skapas individuellt och mellan besökarna. De kan slå sig ner i en interaktiv soffa, fuldansa nykter och ta del av brustna illusioner.
”Äntligen fredag” visas t.o.m. november 2012.
Ansvarig utställningsproducent är Anna-Karin Svanberg.
Spritmuseum öppnade den 24 maj 2012.

Om Spritmuseum
När Spritmuseum öppnar i Galärskjulen på Djurgården i Stockholm är det mycket mer än ett museum. Det är en unik mötesplats med provningsrum, bar, restaurang, uteservering och butik invid Wasahamnen.

Spritmuseum öppnade den 24 maj 2012.
Restaurang, bar och berså.
Med härligt läge vid vattnet har Spritmuseums restaurang och uteservering stora chanser att bli sommarens mest besökta. Läget vid Wasahamnen är unikt och erbjuder både en bar vid kajen och en bersåservering med egen örtagård. Menyerna speglar det svenska köket, följer årstider och traditioner.

Det är Alexander Magnusson, som står bakom koncept som Millesgårdens Lanthandel, Aptit Stockholm och Alex vinbar, som driver restaurangen.
Drycker kommer som sig bör att spela en stor roll i restaurangen. Som gäst ska man få en härlig dryckesupplevelse och kunna ta del av den expertis som personalen besitter. Stor vikt kommer också att läggas vid att utbilda gästen i den svenska snapskulturen, bland annat genom snapsprovningar.
– Genom att ha ett nära samarbete med gårdar runt om i landet kan vi laga mat som verkligen knyter an till våra traditioner, säsonger och högtider. Vi får leveranser av viltkött direkt från godsen i Sörmland och en del jagar vi själva. Läget är perfekt och som besökare kan du, om du vill, komma och njuta av maten både före och efter museibesöket, säger Alex Magnusson.

Program och provningar
I Spritmuseums provningsrum med smått berusande utsikt över Stockholms inlopp och Söders höjder arrangeras vin- och spritprovningar för både grupper och enskilda.
– Vi vill utmana de traditionella provningarna med att blanda in populärkultur, men också välja teman som man kanske inte normalt förväntar sig. Hur smakar svenskt vemod eller fyra nyanser av rosa? Eller australiensiska fruktbomber till Abba-musik? Eller svensk whisky till säckpipemusik? Just inhemska drycker kommer vi särskilt att lyfta fram.

Butiken
Museibutiken kommer att innehålla ett noga utvalt utbud av varor kopplade till utställningarna, som t.ex. brickor med brännvinskryddor som motiv, doftljus inspirerade av våra årstider, marmelader spetsade med sprit, fyllehundar och anteckningsböcker i form av motbok. Dessutom ger Spritmuseum ut två böcker, en om Absolut Art Collection och en med 75
nedslag i svensk sprithistoria, från Finkel till Folkrestaurang, från Förbud till Totalförbud.

Galärskjulen
I mitten av 1700-talet kantades Djurgårdens södra strand av ett pärlband av avlånga byggnader i vilka flottans galärer förvarades efter venetiansk förebild. Efter att dessa så kallade galärskjul utsatts för både bränder och1800-talets rivningshysteri återstår idag enbart galärskjul nummer 16 och 17.
De utgör två av de endast tre galärskjul som finns bevarade i hela landet.
Under det senaste året har byggnaderna varsamt restaurerats och fått tillbaka sin originalröda färg. Det är Lomar Arkitekter som ritat om de gamla Galärskjulen till en modern museibyggnad.

Kontakt
Spritmuseum
Djurgårdsvägen 38
SE-102 17 Stockholm
Phone +46 (0)8-1213 13 00
info@spritmuseum.se
Läs mer på: http://www.spritmuseum.se

BILDERNA
Huvudbilden: Rendering © Spritmuseum
Bild 1. Ingrid Leffler, Museichef Foto: Andreas Öhlund
Bild 2. Absolut Art Collection Linn Fernström © V&S, Vin & Sprit AB 2003
Bild 3. och Bild 4. Klassiska brännvinnskryddor Dill och Fänkål.
Bild 5. Absolut Art Collection Jane Winkelman © V&S, Vin & Sprit AB 1992

Bilder

Hitta hit

Djurgårdsvägen 38
102 17 Stockholm

Information

Kontaktinformation


Djurgårdsvägen 38
102 17 Stockholm