Vandra i Tjällmo bergslag

Stanna upp ett par dagar för att vandra i den gamla bruksbygden – Tjällmo bergslag var ett av de första bergslagsområdena i Sverige – här kan du hitta ett vandringspaket längs Skönnarboledens rika natur- och kulturmiljö. Bo gör du på den gamla anrika gästgifvaregården, som erbjuder såväl gastronomi som logi av högsta klass.

När du kliver in genom dörrarna kliver du också in i historien, Kielmo Krogh som Tjällmo Gästgifvaregård hette, öppnades redan 1670. Här har många kunnat släcka törsten och därtill fått en natts sömn genom åren. Även om såväl hus som mat förändrats genom århundradena så är det viktigaste oförändrat – Gästgifvaregården är alltjämt en perfekt plats för rekreation och batteriladdning. Nu har du några dagar på dig att uppleva naturen och kulturen i Tjällmo bergslag.

Skönnarboleden erbjuder flera alternativa vägar

En medelsvår vandringsled hittar du i Skönnarboleden som ligger ungefär åtta kilometer norr om Tjällmo. Här ligger en tolv kilometer lång vandringsled med flera genvägar som alternativ. Vid starten vid Christinefors finns det flera rester från bergsbruket, som var i drift fram till 1879, och den efterföljande sågverksindustrin.

Du kommer att vandra på fina skogsstigar och du kommer även att passera en kolarkoja innan du kommer fram till Skönnarbosjön. Här kan du ta ett dopp, dessutom finns det även en grillplats med vindskydd och ett dass om du vill ta en längre rast. Om du fortfarande orkar kan du fortsätta upp till Tyleklint som erbjuder dig en vidunderlig utsikt över markerna runt omkring.

På kvällen dukar gästgivaregården upp en genomarbetad trerättersmeny, där de lokala råvarorna utgör stommen i den måltidsupplevelse som vi vill ge dig. Det finns även möjlighet att beställa vinpaket samt såväl kaffe som avec. Mätt och belåten drar du dig tillbaka till rummet och återkommer på morgonen utvilad till frukosten och en ny dags upplevelser.

Ta Hälla-Baggetorpsleden till Sahara

Nästa dag kan du t.ex. välja Hälla-Baggetorpsleden med start vid Hälla Gård. (Är musklerna ömma från gårdagen kan du här välja att boka in en massage på gården eller i granntorpet innan du fortsätter promenaden. Hälla-Baggetorpsleden är cirka en mil och tar dig genom skogar, ängar och sjöar. Du passerar en gammal nedlagd wolframgruva och ett landskap helt i sand kallat Sahara.

Kontakt
Country Inspired
E-post: info@countryinspired.se
Telefon: 0141-44 44 43

Läs mer på hemsidan: http://countryinspired.se

Bilder

Hitta hit

Backgårgsvägen 3
590 34 Tjällmo

Information

Kontaktinformation


Backgårgsvägen 3
590 34 Tjällmo