Vildhussen i Döda Fallet av Lennart Lidström

Vildhussen av Lennart Lidström – OBS! Klicka på huvudbilden för större format.

I sommar spelas teatern om Vildhussen i Döda Fallet – platsen där det en gång begav sig. Med nyskriven musik och en tjugo personer stor ensemble tar vi dig med tillbaka i tiden då Storforsen tystnade för alltid..

Sommarnatten den 6 juni 1796 drog det virvlande vattnet bort från Storforsen, Norrlands vildaste älv. På några få timmar forsade 1000 miljoner kubikmeter vatten fram i en 25 meter hög våg då den tre mil långa Ragundasjön tömdes i en strid flod mot Sundsvallskusten. Dånet från Storforsen tystnade och allt blev stilla.

Det är historiskt sett den största naturkatastrofen i Sverige i mannaminne. Mirakulöst gick inte ett enda människoliv till spillo men många drabbades svårt. Historien om Vildhussen är en blandning av fakta och sägen och kan betraktas som antingen galenskap eller drömmen om att uträtta stordåd. Ett resultat av kreativ norrländsk skaparkraft, lögner och intriger där de drabbades röster aldrig hördes och de skyldiga aldrig ställdes till svars. Länge hade Storforsen varit ett hinder för flottningen ner till Sundsvall. Timret bröts sönder. Den fattiga befolkningen som levde på fisket höll rådslag. Timmerbönderna som köpt billig skog i Jämtland hade en önskan: Att få ner stockarna till kusten. Mycket pengar stod på spel. Magnus Huss, även kallad Vildhussen, tar sig an uppdraget för etthundra riksdaler. Han tänker lyckas där andra misslyckats.

Handikappvänlighet: Döda fallet är till viss del handikappanpassat. Området är ganska brant, men ramperna som leder en runt i fallet är rullstolsanpassade.

Välkommen till en ny föreställning om Vildhussen i Döda Fallet!

VILDHUSSENav Lennart Lidström 
Bearbetning av Eva Gröndahl i samarbete med författaren

 Regi: Eva Gröndahl ScenografI/kostym: Anders Wirén Musik: Örjan Lidén Mask: Marie-Louise Hellberg
I Rollerna: Vildhussen: Jens Nilsson, Hellzen: Lars T Johansson, Gisela Nilsson, Stalle Ahrreman, 
Tomas Engström, Ellen Hennig, Anders Öhrström, Linda Edfeldt samt Ragunda Amatörteatersällskap.

Länkar
www.dodafallet.nu
www.ragundadalen.se

Bilder

Hitta hit

Destination Ragundadalen

Västerede Döda Fallet 181
840 73 Bispgården

Information

Kontaktinformation

Destination Ragundadalen
Västerede Döda Fallet 181
840 73 Bispgården

http://www.dodafallet.nu