Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Hur får du den mest extrema semestern i Sverige?

Om du älskar friluftsliv och planerar en fantastisk semester är Sverige ett utmärkt land att besöka under alla årstider, med fantastiska möjligheter till vandring, fiske och naturligtvis vintersport. Det bästa av allt är att landsbygden inte är överbefolkad – det finns gott om utrymme för att komma bort från allt, särskilt i norr. Dessutom är de svenska sjöarna och stränderna uppfriskande och alltid rena.

Skidåkning och vinternöjen
Skidåkning, en sport som har sitt ursprung i Skandinavien, är otroligt populär under vintermånaderna och folk åker till och med skidor till jobbet i norra Sverige. De mest populära skidorter är: Åre, Idre, Sälen, Riksgränsen. Dessa och många andra orter är överfulla under vintersäsongen, då priserna skjuter i höjden. Om du kommer för att åka skidor måste du boka boende eller en paketresa i god tid. Och på vägen dit kan du få skidorna att rulla och ha roligt.

I norra Sverige kan du åka skidor från slutet av oktober till april och i Riksgränsen i Lappland kan du åka skidor i midnattssolen från slutet av maj till slutet av juni när snön äntligen har smält. Riksgrensen är också ett bra ställe att åka till om du gillar snowboarding. Kiruna är en utmärkt plats för andra aktiviteter, oavsett om det är hundspann, snöskoteråkning, en natt i världens största igloo (Icehotel i Jukkasjärvi), isfiske eller kanske ett spel på ett casino utan verifiering. Tänk dock på att området runt Kiruna är ett av de kallaste i landet, och temperaturen i de omgivande bergen kan sjunka så lågt som -50 °C vid hård frost.

Kanotpaddling och forsränning
Det finns nästan hundra tusen sjöar och tusentals kilometer av floder och kanaler i Sverige. Det är självklart att kanotpaddling är ett populärt tidsfördriv en sommardag, och Stockholms skärgård är ett bra område för det. Ett annat bra alternativ är forsränning på Klaralven i Värmland; ett av de företag som erbjuder forsränningsturer låter dig till och med bygga din egen flotte innan du åker.

Fiske
Sverige är ett idealiskt land för sportfiskare. Framför riksdagshuset i centrala Stockholm fångas regelbundet lax eftersom vattnet är mycket rent och det är gratis att fiska där. Det är också fritt fiske längs kusten och i de stora sjöarna, bland annat Vänern, Vättern (särskilt bra för lax och röding) och Mälaren. I norr erbjuder Tärnabi förstklassigt fjällfiske efter röding och öring, medan det närliggande Sorsel erbjuder flugfiske efter öring, röding och harr. En av de bästa platserna för laxfiske är den flod som rinner genom Torne-dalen. I de flesta områden krävs tillstånd för sötvattensfiske, så fråga på de lokala turistbyråerna.

Saunor och badsjöar
De flesta offentliga simbassänger och hotell, även i de minsta städerna, har en bastu. De är vanligtvis elektriska och ytterligare ånga skapas genom att vatten kastas på de uppvärmda elementen. Temperaturen i maskinen varierar mellan 70 °C och 120 °C. Traditionella vedeldade bastur finns ofta på landsbygden och avger en härlig doft. Offentliga bastur är alltid enkönade och nakna, och det finns ofta skyltar som förbjuder badkläder, eftersom de samlar svett och låter den sjunka in i träbänkarna. Efteråt är det vanligt att ta en kalldusch eller, på vintern, rulla sig i snön för att svalka sig. På landsbygden tar folk ofta ett dopp i en närliggande sjö. Med omkring 100 000 sjöar i Sverige och en av de lägsta befolkningstätheterna i Europa behöver du inte oroa dig för att bli naken.

Landskap – några grundläggande regler
I Sverige har du enligt lag rätt till: promenad; att jogga; läger; cykla eller åka skidor. Du kan göra allt detta på andras mark, så länge du inte skadar grödor, träd eller staket; detta är en månghundraårig rättighet för Allemansrätten, eller varje människas rätt. Du får också plocka vilda bär, svampar och blommor (med undantag för skyddade arter), fiska och bada om det inte finns några hus i närheten. Men denna rättighet medför vissa skyldigheter: man får inte närma sig husen; Du får inte gå på området eller på odlad mark; Att slå upp ett tält på mark som används för jordbruk; tälta i närheten av hus utan tillstånd; att hugga ner träd eller buskar, bryta grenar eller avlägsna bark.

Det är inte heller tillåtet att köra i terräng (håll utkik efter skyltar med texten ”Ej motorfordon” eller ”Enskild väg”), att göra upp eld om det finns risk för att den sprider sig och att störa vilda djur. I norra Sverige bör du akta dig för skygga renhjordar; om de skingras kan det innebära några extra dagars hårt arbete för herdarna. Undvik också att trampa på lavarna – som är renarnas huvudföda – som täcker myrarna. Som man kan förvänta sig är all jakt utan tillstånd förbjuden. Nationalparkerna har särskilda bestämmelser som är uppsatta på stugorna och vid ingångarna.

Ett av Europas vackraste länder
Sverige är ett av de vackraste europeiska länder du någonsin kommer att besöka, garanterat. Landskapet är fantastiskt och människorna är gästvänliga. Få ut det mesta av din resa genom att se så mycket som möjligt. Sverige har otaliga sevärdheter att besöka under semestern.