Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Idag den 7 maj öppnar aBBa The Museum!

Bilden ovan; Guldrummet; Foto: Åke E:son Lindman ©Abbathemuseum

ABBA The Museum öppnar på Djurgården i Stockholm och är en interaktiv resa genom en av musikhistoriens största framgångssagor. Här får besökaren uppleva hur det känns att vara den femte medlemmen i ABBA, ta plats på scenen tillsammans med de andra medlemmarna, stiga in i Polarstudion och se hur han eller hon passar i ABBAs legendariska kläder och mycket mer. Genom museets audioguide berättar Agnetha, Benny, Björn och Frida sina egna personliga minnen från tiden i ABBA.

madeinsweden680
Made in Sweden, Foto; Bengt H Malmqvist ©Premium Rockshot

ABBA The Museum strävar efter att göra utställningarna så interaktiva som möjligt. Till exempel finns ett självspelande piano som är kopplat till Bennys studio. Har besökaren tur blinkar den röda lampan och pianot (Benny) börjar spela när just han eller hon är där.

Gruppens första stora hit, ”Ring Ring”, från 1973 hyllas med en röd telefon i utställningen. Till den är det bara fyra personer i världen som har telefonnumret…

”Det nya museet ger en helhetsbild av bandet, musiken och den osannolika framgång vi upplevde på 70- och 80-talet, något vi inte kunnat visa tidigare. Det blir som en upplevelsebaserad musikdokumentär som bjuder in bakom scenen såväl som på och framför den”, säger Björn Ulvaeus.

live79
ABBA, Live 1979 – Foto;Anders Hanser ©Premium Rockshot

Besöket på museet börjar med en film av Jonas Åkerlund som visas i ett 180 graders biorum.

Besökaren fortsätter sedan till Gamleby Folkets Park som symboliserar starten på bandmedlemarnas karriärer på 60-talet. Utställningen går sedan vidare via Brighton 1974, skrivarstugan på Viggsö,

Stikkans kontor, Owe Sandströms syateljé, arenor runt om i världen, Björn och Agnethas kök och legendariska Polarstudion. Och besökaren gör det tillsammans med Björn, Agnetha, Frida, och Benny som i museets audioguide berättar om tiden i ABBA, framtaget tillsammans med manusförfattaren till Mamma Mia!, Catherine Johnson. Curator för utställningen är bandets tidigare stylist Ingmarie Halling.

”Jag var med på världsturnéerna och såg arbetet både bakom och framför scen. Det fanns ett slit och en vardag bakom framgången. Vår förhoppning är att skapa både en dokumentär och

spektakulär musikutställning. Vi har ett minst sagt gediget arkiv, allt finns sparat”, säger Ingmarie Halling, utställningsansvarig ABBA The Museum.

Björn Ulvaeus deltar i det dagliga arbetet med museet, som leds av vd Mattias Hansson.

ABBA The Museum öppnar för allmänheten den 7 maj 2013 på Djurgårdsvägen 68, bredvid Gröna Lund på natursköna Djurgården i Stockholm.

Biljetter till ABBA The Museum går att köpa på www.abbathemuseum.com