Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Europeiska konserthus går samman – streamar konserter dagligen

Sakari Oramo och Kungliga Filharmonikerna i europeiskt musiksamarbete. En virtuell musikresa mellan framstående konserthus runt om i Europa. Det är resultatet av en gemensam satsning som konserthusen inom ECHO-samarbetet – European Concert Hall Organisation – nu förenas kring. Varje vardag kommer musik att streamas via Facebook, med start i kväll, måndag den 23 mars

ECHO-nätverket ger oss i den här svåra tiden en möjlighet att hålla musiken vid liv, säger konserthuschef Stefan Forsberg. Vi har tillsammans med våra kollegor i Europa snabbt kommit överens om att på det här sättet föra ut musiken till människors hem: ett europeiskt samarbete när det behövs som mest.

Konserthusen i Europa är stängda med anledning av coronaviruset. Därför kommer husens egna favoriter att delas via Facebook, måndag till fredag klockan 20.00. Varje film visas på samtliga deltagande konserthus Facebook-sidor, vilket gör att initiativet har potential att nå miljontals musikälskare.

Följ med på en digital musikresa genom Europa via Facebook-sidan för Konserthuset Stockholm

Först ut i kväll kl 20.00 är en upptagning från Concertgebouw i Amsterdam, med Bayerska radions symfoniorkester under ledning av Mariss Jansons i Dvoráks Symfoni nr 9. Och i morgon tisdag den 24 mars möter vi Kungliga Filharmonikerna och Sakari Oramo från Konserthuset Stockholm, i Schumanns Symfoni nr 3 (en film från Konserthuset Play, inspelad i mars 2017).

European Concert Hall Organisation – ECHO – är ett nätverk som för samman de ledande konserthusen i Europa för professionellt utbyte och gemensamma initiativ. I syftet med samarbetet ingår även att ständigt reflektera över vilken roll konserthusen och musiken kan spela i samhället. Denna satsning är ett exempel på hur sådant kan ta sig uttryck.

Bland de 22 medlemmarna i ECHO ingår bland annat Concertgebouw i Amsterdam, Barbican Centre i London och Cité de la musique/Philharmonie de Paris. Konserthuset Stockholm är enda representant i Skandinavien.

Mer om ECHO-nätverket och dess medlemmar (på engelska, öppnas i nytt fönster)

KonserthusetPlay – Konserthusets filmkanal (länk öppnas i nytt fönster)