Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Teckenspråksguidningar på Kalmars två största besöksmål

Denna sommar ger både Kalmar läns museum och Kalmar Slott guidade turer på svenskt teckenspråk, vilket är första gången för båda besöksmålen.

Bilden; Christian Dywik framför Kalmar Slott – Klicka på bilden för större format

Initiativtagare är Christian Dywik, född i Kalmar, skådespelare och med mångårig erfarenhet av historisk guidning. Tankar kring att tillgängliggöra slottets samt Kronans historia har funnits i bakhuvudet i flera år. Det var inte förrän för något år sedan som planerna började att ta form, men då stoppade tyvärr pandemin detta. Nu är det dags att erbjuda turisterna historia direkt på sitt första språk, teckenspråket, för första gången.

  • Jag har varit historieintresserad sedan barnsben och har besökt så många olika guidade turer, men alla tyvärr på svenskt tal, berättar Christian Dywik. Vilket innebär att antingen så har mina föräldrar fått tolka för mig vad guiderna säger eller så har jag haft teckenspråkstolk. Men det blir inte alls samma sak som att guida direkt på teckenspråk. Min erfarenhet av detta är att som lyssnare så suger man inte åt sig informationen på samma sätt som man gör när detta förmedlas direkt utan mellanhänder.
  • Anledningen till att jag vill göra just Kalmar Slott och Kalmar läns museum tillgänglig även för döva och hörselskadade är att jag är född i stan, fortsätter Christian Dywik.

Christian har arbetat på Salvestaden i Kalmar i 10 år och på Eketorps Borg på Öland samt på Örebro slott. På dessa ställen har han haft möjligheten att erbjuda upplevelser och guidningar på teckenspråk. Enligt Christian är det ovanligt att turistattraktioner kan erbjuda guidade turer direkt på teckenspråk. Det är även vanligtvis svårt för teckenspråksanvändare att få tag på teckenspråkstolkar på en turistattraktion, framför allt på sommaren i semestertider. Döva och hörselskadade blir utestängda i samhället ännu mer på sommaren.

Kalmar Slott arbetar kontinuerligt för att förbättra tillgängligheten, vilket detta är ett led i.

  • Kalmar Slott ska vara ett slott för alla, vilket vi arbetar för att kunna erbjuda. Detta gäller självklart även personer med olika funktionsvariationer, säger slottschef Meg Nömgård. Vi ser mycket fram emot att erbjuda detta tillsammans med Christian.
  • För Kalmar läns museum är det självklart att ständigt utvecklas för att göra museets verksamhet tillgängligt för alla medborgare, säger Andreas Juhl, enhetschef för Publika enheten. Utifrån det är vi stolta att nu kunna erbjuda våra gäster den otroliga berättelsen om Regalskeppet Kronans undergång via teckenspråksguidning i sommar.

Kalmar läns museum: Teckenspråksguidning – Kronan
15 juli, 22 juli, 29 juli samt 5 augusti, kl. 15.00

Kalmar Slott: Paradguidning på teckenspråk
21 juli samt 28 juli, kl. 16.30

Biljetter köps via respektive hemsida.

OM Destination Kalmar
Destination Kalmar ska på ett hållbart sätt utveckla, profilera och marknadsföra Kalmar som destination i samverkan med näringslivet och Kalmar kommun. Genom destinationsutveckling ska vi bidra till att Kalmar är en attraktiv plats året runt för såväl invånare som besökare.

Vi utvecklar dessutom Kalmar som mötes- och evenemangsdestination och driver Kalmar Turistcenter och Kalmar Gästhamn. I samverkan med Statens fastighetsverk ansvarar vi för verksamheten på Kalmar Slott.

RELEVANTA LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Destination Kalmars webbplats