Blogg

Uppdateringar och senaste nytt för upplevelser i Sverige

Sämre ekonomi – så påverkar det vår konsumtion

Nöjen, dyr mat och kläder får stryka på foten när svenskarna tvingas prioritera för att klara den pågående ekonomiska krisen. Det visar en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa. Samtidigt försöker många hitta sätt att dryga ut hushållskassan. En av fem har börjat rensa i förrådet och sälja avlagda prylar.

Foto; Pei Chi Chang, Pixabay

När 1035 svenskar fick frågan om det kärva ekonomiska läget förändrat deras vanor och ekonomiska beslut svarade nästan fyra av fem ja (77 %). Det vanligaste var att man börjat köpa billigare matvaror (45 %) och minskat på nöjen och krogbesök (35 %). Färre klädköp (33 %), nya saker till hemmet (32 %) och minskat resande (28 %) låg också högt på listan.

– Just nu håller vi i pengarna och prioriterar bara det nödvändigaste. Det är bostaden, mat och andra fasta kostnader. Exklusiva saker till hemmet, resor, krogbesök och kapitalvaror drar vi ner på, säger Christine Dalman, förvaringsexpert på Elfa.

För att hantera en svagare ekonomi har många vänt sig till begagnatmarknaden. 15 procent uppger att de i dag köper mer på secondhand. Ännu fler – var femte (20 %) – har börjat sälja kläder och prylar.

– Att vi ser fler garderobsrensningar förvånar mig inte. Vi svenskar sitter på mängder av kläder och prylar som vi slutat använda så det är ett enkelt sätt att dryga ut kassan på. En positiv effekt i processen är också att man får bättre koll på sina shoppingvanor, säger Christine Dalman.

Läget är ansträngt och det är svårt att se att krisen ska föra med sig något gott. Men en sak skulle kunna vara att fler börjar konsumera mindre och mer långsamt, menar Christine Dalman.

– Det vore så klart bra både för klimatet och våra plånböcker om vi blev bättre på att ta hand om de kläder, skor, möbler och prylar vi redan har, i stället för att köpa så mycket nytt. Under pandemin såg vi en nedåtgående konsumtionstrend. Förhoppningsvis kan den pågående ekonomiska krisen trigga ännu fler till en livsstilsförändring.

För att få pengarna att räcka längre är vi också mer hemma (14 %), sparar mer (21 %) och amorterar i högre utsträckning (7 %), visar undersökningen.

Kvinnor och yngre drar åt mest. Det är 25 procent fler 18-34-åringar som har gjort förändringar i sin ekonomi än vad det är i åldersgruppen 56-79 år (84 % mot 67 %). Mellan kvinnor och män är skillnaden 15 procent (83 % mot 72 %). Tydligast märks detta i kategorin kläder där hela 43 procent av kvinnorna dragit ner på sina köp mot bara 23 procent av männen. Betydligt fler kvinnor har också stramat åt matbudgeten (52 % jmf 37 %) och ökat sin tid hemma (21 % jmf 8 %).

5 hållbara val som boostar din ekonomi;

  • Sälj kläder och prylar. Rensa och lägg ut på försäljningssajter eller håll en loppis. Åtta av tio svenskar har saker de inte behöver hemma*.
  • Byt ut dyra nöjen mot sådant som är gratis. Kolla kommande evenemang i din stad.
  • Handla begagnat. Att återanvända är alltid mer kostnadseffektivt och miljösmart än att köpa nytt.
  • Laga i stället för att slänga. Förläng livet på dina kläder och prylar. Om det inte går att reparera kanske det går att hitta något nytt användningsområde.
  • Hyr ut ett rum. Skapa plats där hemma och ge dig själv en rejäl extra inkomst.

*Undersökning ur Elfas förvaringsrapport.

Källa: Elfa

Frågan som ställdes: Hur har/kommer det svårare ekonomiska klimatet med högre räntor, ökade priser etc påverka dig?

RELATERADE LÄNKAR  (Öppnas i ett nytt fönster)
Elfa Insights
Elfas hemsida