Storhogna – Ett Högfjällshotell med genuin och fjällnära matkultur

Foto/Källa; Storhogna Högfjällshotell & Spa – OBS! Klicka på huvudbilden för större format!

Storhogna Högfjällshotell & Spa värnar om det lokala och närproducerade

Storhogna Högfjällshotell & Spa värnar om det lokala och vill så långt det är möjligt servera mat som är fjällinspirerad. De lokala delikatesserna från närområdet är mer än värda att upplevas. Närmsta granne, Klövsjö by, är utsedd till Sveriges vackraste by och tack vare sin historia finns det en långt utvecklad matkultur. Där finns ett lokalt mejeri som tillverkar bl.a. ”Storhognaosten”, eget bryggeri med sin Klövsjö-öl och ett Stenugnsbageri med hembakta läckerheter.

Kött från frigående fjällkor

Christer Morlind, är hotellets receptionist sedan 1984, men även mångsyssslare. När han inte är på hotellet, arrangerar han vesselturer på fjället och driver en gård där ca 15 frigående fjällkor finns i besättningen. Fjällkon är en lantrasko, en lättrörlig, intelligent och social ko med unika egenskaper som behövs i ett framtida miljövänligt, resurssnålt lantbruk. Familjen Morlinds släktgård är ett av få fäbodställen i närområdet som fortfarande har djurhållning på sommaren. Fjällkorna är alltså utegångsdjur som går på fritt fäbodbete under sommaren, med fri tillgång till ensilage under vintern och bete övrig tid. Det ger ett kött med låg tillväxt, men smakrikare och nyttigare. Kött som under hösten funnits på hotellets meny och avnjutits på plats.

Storhogna har en egen ost
Storhogna har sedan 2011 den äran att ha en ost uppkallad efter sig. Det är Kullens Gårdsmejeri i grannbyn Klövsjö som tagit fram denna ost och döpt den till “Storhogna”. Osten är en grynpipig kittost gjord på komjölk som är lagrad ca 1 år och därefter doppad i gult vax.

”Efter en strykande åtgång under 2012 och en viss leveranstid finns nu osten åter i lager. Den här omgången finns det 100 kg, vilket är mycket ost som kommer räcka länge”, berättar Leif Engman, som driver Kullens Gårdsmejeri.

Ett hotell med mattraditioner

Ett av de bästa sätten att bekanta sig med den lokala mat- och restaurangkulturen är att pröva på den klassiska 3-rättersmenyn, som tillagas av säsongens bästa råvaror och serveras i restaurangen. Menyn har sammanställts med respekt för mattraditionerna och bygger på delikata och rena smaker samt närproducerade råvaror. Det är kökschefen Peter Dahlbäck, som tillsammans med sin sambo Erika Kluge, tillika hotellets sommelier, tar fram menyer och passande viner för att ge en komplett smakupplevelse.

Fjällnära matupplevelser

På Storhogna kombineras smaknjutningarna med spännande upplevelser. Du kan även själv uppleva hur ingredienserna till din egen middag framtas genom att fiska, jaga, plocka bär eller svamp. Restaurangupplevelsen är speciell och hör inte till den mest traditionella, eller vad sägs om att avnjuta middagen i hotellets prunkande vinterträdgård med en porlande bäck där det simmar riktiga foreller från Börtnan? Eller att samla kollegorna för en läcker och energigivande måltid i en mysig våffelstuga 3,5 km upp på kalfjället, eller mitt i orörd natur i någon av de genuina fäbodarna.

Storhogna högfjällshotell & Spa är vackert beläget i Vemdalsfjällen, med ett unikt läge på gränsen till kalfjället 725m öh. En genuin fjällmiljö med härlig familjeskidåkning i mjukt böljande pister och längdåkning i perfekt preparerade spår. Efter dagens äventyr väntar skönt spa-liv, pool & bastu, god mat och härligt umgänge på Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen. Upplevelser som ger fina minnen och sköna avtryck i vardagen.

Ett genuint spahotell i högfjällsidyll

Storhogna högfjällshotell & Spa är vackert beläget i Vemdalsfjällen, med ett unikt läge på gränsen till kalfjället 725m öh. En genuin fjällmiljö med härlig familjeskidåkning i mjukt böljande pister och längdåkning i perfekt preparerade spår. Efter dagens äventyr väntar sköna spabehandlingar, pool & bastu, god mat och härligt umgänge på Storhogna Högfjällshotell & Spa i Vemdalen. Upplevelser som ger fina minnen och sköna avtryck i vardagen.

Njut i vårt prisbelönta spa och härligt umgänge. Varje kväll serverar vårt ambitiösa kök en fjällinspirerad 3-rättersmiddag i den vackra vinterträdgården. Som vår gäst har du fri tillgång till pool och bastu samt vårt wellnessprogram med upp till 4 träningspass per dag.

Vår fjällanläggning bjuder på upplevelser året runt. Vintrarna tillbringar vi i pister och längdspår med gnistrande snö, och rosiga kinder. Hösten erbjuder ett färgsprakande högfjällslandskap som väntar på att upplevas och utforskas. En vildmark som lockar till vandring, cykling, paddling och avkoppling. I grannbyn finns Klövsjö golfklubb, en topprankad golfanläggning.

Hemsida; http://www.storhogna.com/

Bilder

Hitta hit

Storhogna Högfjällshotell

Värdshusvägen 4
840 92 Vemdalen

Information

Kontaktinformation

Storhogna Högfjällshotell
Värdshusvägen 4
840 92 Vemdalen

http://www.storhogna.com/